Home

Nieuws 189 x bekeken

Bernheze in hoger beroep tegen aanvragen veehouderijen

Heesch - De Brabantse gemeente Bernheze gaat in hoger tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter over de aanvraag van een ontheffing voor acht intensieve veehouderijen.

Dat heeft het gemeentebestuur dinsdag laten weten. In de veroordeling op 31 maart liet de rechter weten dat nog die dag, dus voor 1 april, 'ontvankelijke' aanvragen ingediend moesten worden bij Gedeputeerde Staten.

Daar kon de gemeente formeel gezien niet aan voldoen, stelt het gemeentebestuur. De gemeenteraad zou de aanvraag namelijk moeten indienen en dat was op die avond uiteraard redelijkerwijs niet meer mogelijk.

Volgens de gemeente bepalen bovendien Gedeputeerde Staten of de aanvragen voldoen aan de eisen en daarmee ontvankelijk zijn. Bernheze stelt dat het ook afhankelijk is van de betreffende ondernemers die stukken moeten aanleveren.

Ondanks de onder protest ingediende aanvragen, draagt Bernheze nog steeds het risico van hoge dwangsommen van in totaal 800.000 euro. De gemeente wil zich ook hiertegen verweren. In een toelichting noemt het gemeentebestuur de opgelegde dwangsom disproportioneel.

De ondernemers van acht veebedrijven in Heeswijk-Dinther, Nistelrode, Loosbroek en Vorstenbosch willen uitbreiden boven 1,5 hectare, de grens die de provincie vorig jaar vaststelde. Ontheffingen hiervoor konden tot 1 april worden ingediend bij de provincie.

Of registreer je om te kunnen reageren.