Home

Nieuws

Bernheze in beroep tegen uitspraak rechter

Heesch – De gemeente Bernheze gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter in ’s-Hertogenbosch die haar twee weken geleden opdroeg ontheffing aan te vragen bij de provincie voor de uitbreiding van acht veehouderijen in de gemeente.

De gemeente komt vooral in het geweer tegen de hoge dwangsom van 800.000 euro die de rechter eiste bij het in gebreke blijven van de gemeente. De gemeente stelt dat het door de grote tijdsdruk; de aanvragen moesten nog dezelfde dag de deur uit, de procedures niet correct heeft kunnen uitvoeren. Zo bleek het niet mogelijk de complete gemeenteraad, die formeel de beslissing moet nemen, bij elkaar te roepen. De gemeenteraad zal nu waarschijnlijk achteraf de ontheffingsaanvraag politiek bekrachtigen.

De gemeente vindt het verder onredelijk dat het een deel van de dwangsom moet uitbetalen aan de veehouders als onverhoopt blijkt dat de provincie aanvragen niet in behandeling neemt. De gemeente stelt dat het geen invloed heeft op de beslissing van de provincie en daarvoor niet aansprakelijk kan zijn.

De acht veehouderijen willen vallen onder de regeling voor lopende gevallen van de provincie, zodat ze uitgezonderd worden van de nieuwe provincie-eis van een maximale bouwblokgrootte van 1,5 hectare. Daarvoor moest de gemeente ontheffing aanvragen bij de provincie voor 1 april. De gemeente besloot op 30 maart ineens de medewerking in te trekken, en dat leidde tot het kort geding in ’s-Hertogenbosch.

Of registreer je om te kunnen reageren.