Home

Nieuws

Belgische veilingen houden witlof van de markt

Roeselare - Belgische groenteveilingen hebben marktmaatregelen genomen tegen de extreem zwakke afzetprijzen bij witlof.

Klasse 2 product komt niet in de verkoop, zo laat veiling REO in Roeselare weten. Het is - naast extra promotiemaatregelen - de enige maatregel die de veilingen kunnen doen. De vooraf afgesproken interventieregeling met Franse aanbieders komt niet van de grond. Directeur Paul de Myttenaere: "We praten de komende dagen, maar de Franse witlofsector is verdeeld. Het is lastig om met de juiste gesprekspartners aan tafel te komen. Veel kleine productorganisaties gaan zelf naar de markt. De komende dagen zullen wel gesprekken plaatsvinden." Prijzen liggen op dit moment op het minimumniveau.

Wat opvalt is dat Belgische witlofprijzen achterblijven bij de Nederlandse. Dat blijkt ook uit de Duitse groothandelsnoteringen. Het gehele jaar al zijn de prijzen voor Nederlandse lof hoger. De Myttenaere heeft dat ook gesignaleerd. Hij denkt dat het komt door de zwakke Franse markt. "Daar is de positie benarder. Onze kwaliteitslof moeten we zodoende op andere markten afzetten. Ik denk dat dit het verschil is met Nederland. Wij zijn meer op de Franse markt gericht."

Of registreer je om te kunnen reageren.