Home

Nieuws 181 x bekeken

Belgen lanceren doorrekenmachine varkenssector in Europa

Roeselare – Het Belgische ketenoverleg over de varkensvleessector heeft een zogenoemde ’doorrekenmachine’ ontwikkeld. Het systeem moet ervoor zorgen dat sterk gestegen kosten voor de primaire sector op tijd worden doorberekend in de keten.

Op die manier zouden de marges voor de primaire sector beter beschermd kunnen worden. De Belgen hebben het idee van de doorrekenmachine vorige week ingebracht in het Europese expertoverleg over de varkenssector dat in Brussel plaatsvond.

Het basisidee voor de doorrekenmachine is ontwikkeld bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS, één van de deelnemers in het Belgische ketenoverleg. Volgens Hendrik Vandamme, voorzitter van het ABS, komt het systeem erop neer dat er per lidstaat aan de hand van de grondstofkosten en vaste kosten een referentieprijs wordt vastgesteld. Op het moment dat de uitbetaalprijs onder een bepaald niveau komt, treedt er een mechanisme in werking waarbij de schakels verderop in de keten een noodfonds vullen, waaruit de varkenshouders een aanvulling op hun uitbetaalprijs krijgen.

Volgens Vandamme is het systeem uitgebreid besproken in het Belgische ketenoverleg en ook voorgelegd aan de mededingingsautoriteit en de overheid. ”De politiek is wel bevreesd voor een aanzwengelend effect voor de inflatie als gevolg van een stijgende voedselprijs”, aldus Vandamme.
Hij hoopt dat het systeem Europees zal worden geaccepteerd. Als dat niet het geval is zal België het systeem waarschijnlijk voor de nationale markt toe gaan passen, zo verwacht Vandamme.

Of registreer je om te kunnen reageren.