Home

Nieuws

Bauernverband tegen ondergrondse CO2-opslag

Berlijn – De georganiseerde landbouw in Duitsland zet de hakken in het zand bij plannen van de regering om uit kolengestookte centrales vrijkomende CO2-ondergronds op te slaan, zogenoemde CCS (Carbon Capture Storage).

Het kabinet hechtte woensdag zijn goedkeuring aan een wetsontwerp dat binnenkort bij het parlement op tafel komt.

Het Deutsche Bauernverband (DBV) noemt het ontwerp onaanvaardbaar, omdat nog steeds niet volledig duidelijk is wat de gevolgen van de ondergrondse opslag zijn voor de landbouw. De bond verzet zich met name tegen de mogelijkheid dat straks grond voor de opslag wordt onteigend. ”Met CCS wordt geen openbaar belang gediend, maar overwegend het belang van de energieproducent, om de CO2-problematiek op een goedkopere wijze op te lossen dan via bijvoorbeeld de emissiehandel.”

Tevens eist DBV een regeling voor de vergoeding van schade die door transport en opslag van CO2 bij grondeigenaren kan ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.