Home

Nieuws

Aziatische vogelpest blijft lastpak in veel landen

Rome - Een aantal landen blijft voorlopig problemen houden met Aziatische vogelpest (H5N1).

De wereldvoedselorganisatie FAO zegt dat het tientallen jaren duurt voordat de vogelziekte is uitgebannen. Op het hoogtepunt van de epidemie hadden zeker zestig landen te maken met het vogelpestvirus. Nu is de ziekte in Bangladesh, China, Egypte, India, Indonesië en Vietnam nog niet bedwongen. Dat die landen de situatie niet onder controle krijgen heeft te maken met de structuur van de pluimveehouderij en met de veterinaire infrastructuur.

In veel gevallen blijft vogelpest onopgemerkt omdat bijvoorbeeld eenden weinig uiterlijke symptomen hebben. Daarnaast speelt volgens de FAO ook mee dat de overheid niet in alle gevallen even veel belang hecht aan de bestrijding van de ziekte. Bestrijding van het vogelpestvirus in die landen is ook in het belang van andere landen, benadrukt de FAO. De wereldvoedselorganisatie zegt dat de betrokken landen moeten investeren in de bestrijding van H5N1, ook om te voorkomen dat het virus zich aanpast en gevaarlijker wordt voor de mens.

Of registreer je om te kunnen reageren.