Home

Nieuws

Atsma: verbod op asbestdak in 2024

Den Haag – Asbestbedekkingen op stallen moeten per 2024 verboden worden. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft dat donderdag gemeld in de Tweede kamer. Atsma is over zijn voornemen in overleg met LTO Nederland.

Een totaalverbod op asbest in gebouwen en woningen is wenselijk, maar lastig te handhaven, zegt staatssecretaris Joop Atsma. Atsma zegt dat een dergelijke regeling voor zichtbaar asbest (zoals in daken) goed toepasbaar is, maar waar asbest in spouwmuren of funderingen is verwerkt is een verbod lastig toe te passen, aldus de staatssecretaris.

Voor de sanering van asbestverhardingen in Nederland is in totaal 100 miljoen euro beschikbaar. Op 2.500 locaties worden erven en wegen van asbest ontdaan. Met name in het oosten van het land is asbest als verharding gebruikt.

De staatssecretaris zegt het toe te juichen dat ondernemers kiezen voor een vervanging van een asbestdak door zonnecollectoren. Hij ziet echter dat gemeenten er in sommige gevallen niet aan meewerken. Diederik Samsom (PvdA) wil dat de fiscale regelingen voor de sanering van asbestdaken en het aanleggen van zonnecollectoren voor boeren aantrekkelijker worden. Staatssecretaris Atsma vindt dat een sympathieke gedachte. Hij wil dat met de staatssecretaris van financiën bespreken.

Op dit moment zijn er fiscale regelingen om asbestdaken te verwijderen. Afgelopen jaar is daarvoor 16 miljoen uitgetrokken en de regeling staat ook dit jaar nog open.

Of registreer je om te kunnen reageren.