Home

Nieuws 907 x bekeken

Asbestschade niet langer verzekerd

Doetinchem – Schade door asbest is niet langer verzekerd.

De verzekeraars Avero Achmea en Interpolis hebben per 1 april de asbestdekking in aansprakelijkheidsverzekeringen geschrapt bij in totaal 60.000 verzekerden, waarvan een groot aantal in de land- en tuinbouw.

Boeren en tuinders draaien nu zelf op voor schade die door asbest ontstaat. Dat kan gaan om gezondheidsschade. Opruimingskosten van asbest bij brand of hagelschade worden nog wel gedekt, voorzover daarvoor verzekeringen zijn afgesloten.

Interpolis en Avero Achmea waren sinds 2003 nog de enige verzekeraars die een asbestdekking aanhielden in bestaande aansprakelijkheidspolissen. Andere verzekeraars schrapten de dekking destijds al. ”Wij hebben de dekking toen nog gehandhaafd, omdat we dat van belang vonden voor onze klanten”, zegt woordvoerder Bert Rensen van Avero Achmea namens beide verzekeraars. ”Nu zijn we acht jaar verder en zijn er nieuwe inzichten. De kosten rondom asbest zijn enorm gestegen en het is voor ons niet meer te behappen.”

De verzekeraars zullen nieuwe schademelding, waarvan de schade is ontstaan in de verzekerde periode, het komende jaar nog wel in behandeling nemen. Als zich daarna bij voorbeeld ziektegevallen voordoen (asbestkanker), waarbij de oorzaak nog ligt in de verzekerde periode zal daarover een juridische procedure gevoerd moeten worden. In principe zal de verzekeraar niet uitkeren.

Een van de problemen van blootstelling aan asbest is dat de eventuele gevolgen zich pas na tientallen jaren kunnen openbaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.