Home

Nieuws 282 x bekeken

Arbeidsomstandigheden Thanet Earth onder de loep

Paddock Wood – Autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk onderzoeken na klachten van de vakbond Unite arbeidsomstandigheden bij Thanet Earth, een enorm kassencomplex dat voor de helft eigendom is van Nederlandse teeltbedrijven. Volgens Unite worden arbeiders als wegwerpproducten behandeld. Thanet Earth produceert paprika, tomaat en komkommer.

Thanet Earth Marketing is voor 50 procent eigendom van de versgroep Fresco. De overige 50 procent is in handen van drie sterk gespecialiseerde bedrijven uit Nederland: Rainbow Growers, A&A Growers en Van der Kaaij. Een woordvoerder van de Nederlandse bedrijven zegt van een onderzoek niets te weten en verder geen commentaar te geven.

De Gangmasters Licensing Authority is in het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk voor het controleren van arbeidsstandaarden in de land- en tuinbouw en de productie van schaaldieren. Ieder uitzendbureau moet van het bureau een licentie krijgen. Volgens de autoriteit is een onderzoek gaande.

Er is volgens de autoriteit nog geen reden aan te nemen dat Thanet Earth ”geen verantwoordelijk bedrijf” zou zijn. Mogelijk zijn de misstanden het gevolg van de praktijken van uitzendbureaus of tussenpersonen. Unite richt zich in zijn communicatie wel op Thanet Earth en roept supermarkten met wie de organisatie zaken doet op in te grijpen. Het betreft Tesco, Marks & Spencer, Sainsbury’s en Asda.

Unite claimt dat werknemers zelfs na jaren op het bedrijf te hebben gewerkt zelden een vast contract krijgen, geen vakantiegeld krijgen en in sommige gevallen worden werknemers uitgesloten van werk nadat ze vakantie hebben opgenomen. De uitzendbureaus waarmee Thanet Earth werkt zijn in ieder geval allemaal gecertificeerd.

Verreweg de meeste werknemers zijn volgens Unite migranten. Eerder schreef de lokale krant Your Thanet dat het complex de lokale bevolking, en dan vooral de werklozen, niks oplevert. De werknemers, verdeeld over drie kassen soms 450 mensen, komen volgens Your Thanet uit tien verschillende landen, waaronder Polen, Roemenië en Bulgarije.

De kritiek is opvallend omdat Thanet Earth zich juist in de markt zet als lokale producent met veel aandacht voor het milieu en ethische normen. Het bedrijf kreeg al verschillende erkenningen voor de milieuvriendelijke productie. Thanet Earth zelf zegt een aantrekkelijke partner voor werknemers te willen zijn, of ze nu direct in dienst zijn of via een uitzendbureau werken.

Na klachten van Unite in maart 2010 heeft de organisatie een intern onderzoek uitgevoerd, waarbij geen misstanden zouden zijn vastgesteld. Thanet Earth stelt dat Unite fundamenteel tegen de inzet van arbeid via tussenagentschappen is. De aversie tegen Thanet Earth zou vooral hier het gevolg van zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.