Home

Nieuws 220 x bekeken

Appelvoorraad Nederland fors lager dan vorig jaar

Zoetermeer – De Nederlandse voorraad appels lag op 1 april op 85.000 ton, 32 procent lager dan in 2010. Dat meldt het Productschap Tuinbouw.

De perenvoorraad ligt 8 procent lager op 59.000 ton. De voorraad Jonagold is 38 procent gedaald tot 41.000 ton. De voorraad Elstar is 40 procent gedaald tot 22.000 ton.

De voorraden Golden Delicious en Boskoop bleven gelijk. Bij de peren is het bestand Doyenné du Comice volledig in de markt weggezet. De voorraden liggen een stuk lager omdat een jaar eerder een recordoogst is gerealiseerd. De bomen geven daardoor een jaar later minder vruchten. Bovendien was het bij de zetting erg koud.

Door de lage voorraad liggen prijzen op een vrij hoog niveau. De grootste prijsstijging is zichtbaar bij de industrie-appels, aldus de coöperatie Fruitmasters. Vorig jaar leverden industrie-appels (voor appelmoes en concentraten) circa 5 cent op, nu is dat opgelopen tot 30 cent.

De prijs voor Jonagold ligt nu 50 procent hoger op 60 cent. De prijs voor Elstar is bijna verdubbeld op jaarbasis, tot 80 cent. Volgens Fruitmasters loopt de afzet goed door. Deze week hadden volgens cijfers van het productschap acht supermarkten waaronder Plus en C1000 acties met appelen. Nog eens twee hadden peren in de aanbieding.

Of registreer je om te kunnen reageren.