Home

Nieuws

Agco spint garen bij hoge grondstofprijzen

Duluth – Agco heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt van 81,6 miljoen dollar (55,6 miljoen euro). Daarmee is de winst ten opzichte van een jaar eerder verachtvoudigd.

De omzet steeg 35 procent tot 1,8 miljard dollar (1,2 miljard euro). De producent van onder meer Fendt, Valtra, Challenger en Massey Ferguson profiteert van een fors aantrekkende vraag in West-Europa, maar ook van relatief hoge grondstofprijzen.

De West-Europese markt bevond zich in 2010 in een diep dal, aldus de machinebouwer uit Georgia. Met name de Franse boeren kochten vrijwel niets meer. Nu behoort Frankrijk met Duitsland en Scandinavië tot de groeimarkten voor Agco. In de Verenigde Staten, waar vorig jaar nog groot is ingekocht, verlopen de verkopen moeizaam. Volgens Agco komt dat doordat nieuwe milieuwetgeving het kopen van zwaardere machines minder aantrekkelijk maakt. Veel boeren in de VS hebben daarom net voor de nieuwe wetgeving een machine gekocht.

De Zuid-Amerikaanse markt groeit ook met dubbele cijfers, terwijl de groei in Azië door Agco behoorlijk genoemd wordt. De goede cijfers verrassen veel analisten. Agco stelt de omzetdoelstelling naar boven bij van 7,6 tot 7,9 miljard, tot 8,3 tot 8,5 miljard dollar (5,8 miljard euro). Analisten gingen uit van een kleine bijstelling van de omzetverwachting tot 8 miljard. Tegelijk waarschuwt Agco voor de zware concurrentie, die marges onder druk kan zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.