Home

Nieuws

Afzetbundeling clubrassen in zicht

Doetinchem – De afzetbundeling voor de clubrassen Rubens, Kanzi en Junami is in zicht. Johan van Haarlem, voorzitter van de NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie): "We zitten in de afrondende fase."

Donderdag komen de leden van de NFO bij elkaar voor de jaarlijkse ledenvergadering. Voorzitter Johan van Haarlem hoopt de telers goed nieuws te kunnen brengen.

Dat goede nieuws zou kunnen zijn dat de afzetbundeling voor de appelrassen Rubens, Kanzi en Junami rond is. ”We zijn de laatste eindjes aan elkaar aan het knopen”, weet Van Haarlem. ”We zitten in de afrondende fase, dus het kan zomaar zijn dat er donderdag meer nieuws te melden is.” Van Haarlem heeft vertrouwen in een goede afloop. ”Het is een kwestie van de puntjes op de i zetten.” Dat het proces meer tijd kost dan verwacht, is volgens de NFO-voorzitter logisch. ”In zulke processen zie je vaak dat er meer tijd nodig is.”

Naast de laatste stand van zaken over de afzetbundeling hoopt Van Haarlem ook meer te kunnen vertellen over het inhoudelijke traject van de Telersvereniging Conference (TVC). ”Er wordt momenteel onderzoek verricht hoe we de kwaliteit van Conference kunnen verbeteren. Voor het nieuwe seizoen moet dat afgerond zijn.”

Van Haarlem blikt terug op een beter seizoen voor hardfruit. ”Maar men haalt niet de verwachtingen die men had. Die waren hooggestemd.” Met name bij peer constateert hij dat de prijsvorming wat achterblijft. ”De hoofdoorzaak is dat de Russische markt het af laat weten.”

Desondanks verwacht hij dat de markt de komende weken wel weer aan zal trekken, nu de lente in heel Europa langzaam maar zeker voet aan de grond krijgt. Of de boodschap van donderdag ook een lenteboodschap wordt?

Of registreer je om te kunnen reageren.