Home

Nieuws 229 x bekeken 1 reactie

Aandeel toegevoegde waarde varkenshouderij in keten daalt

Brussel – In tien jaar tijd is het aandeel van de toegevoegde waarde in de varkensvleesketen van de varkenshouderij gedaald van 31 procent (1995) naar 24 procent in 2005.

Dat van de vleesindustrie steeg van 31 naar 33 procent en de retail verhoogde zijn aandeel van 27 naar 30 procent. Dat blijkt uit een presentatie over de varkensvleesketen van Pierluigi Londero van het directoraat landbouw van de EU. Londero deed zijn presentatie tijdens een vergadering over de problemen in de varkenssector in Brussel.

Kostprijsverhogingen in de primaire sector worden maar in beperkte mate doorberekend aan de verwerkende industrie. De verwerkende industrie slaagt er beter in hogere kosten door te berekenen aan de retail. Tussen de verschillende lidstaten zijn er grote verschillen op dit terrein.

Lees ook: EU-onderzoek bevestigt beeld werking keten

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dus eigenlijk heeft de primaire sector de meeste toegevoegde waarde, echter wordt deze toegevoegde waarde uit de zak van de boer betaald en de volgende schakels gaan lopen met de waarde die toegevoegd is door de boer! Door alle milieu-eisen en welzijn zou de toegevoegde waarde in de primaire sector het meest gestegen moeten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.