Home

Nieuws

60 procent zeugen in Noordwest-Duitsland in groepshuisvesting

Hannover - In de drie Noordwest-Duitse deelstaten Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein is met nog ruim anderhalf jaar te gaan voor de inwerkingtreding van het EU-verbod op gebonden zeugen rond de 60 procent van de zeugenhouderij overgeschakeld op groepshuisvesting.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Landbouwkamer van Nedersaksen. In het zuiden van Duitsland is het overeenkomstige cijfer 40 procent. De cijfers stemmen in grote lijnen overeen met een eind vorig jaar door de Deense varkenshoudersorganisatie LDS uitgevoerd onderzoek.

Zeugenhouders die speculeren op uitstel van de groepshuisvestingseis maken volgens de Duitse landbouwminister Ilse Aigner geen kans. Vorige week maakte zij expliciet duidelijk dat er geen weg terug is en dat het fixatieverbod per 2013 van kracht zal worden. Vast staat echter eveneens, dat in grote varkenshouderijlanden als Spanje en Frankrijk op dit moment nog slechts een kleine minderheid is overgeschakeld. In Frankrijk gaat het daarbij om 25 procent, in Spanje om zelfs nog maar 10 procent, aldus de Landbouwkamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.