Home

Nieuws

4 mei uitspraak over kortgeding arbeidsmigranten

Den Haag - De rechter doet woensdag 4 mei uitspraak in het kort geding dat de regionale LTO’s hebben aangespannen tegen de staat over het verlenen van tewerkstellingsvergunningen (TWV’s) voor Roemeense en Bulgaarse werknemers in de land- en tuinbouw.

Tijdens de de zitting benadrukte advocaat Maes dat het plotseling veranderen van de werkwijzen voor het toestaan van werknemers in strijd is met Europees recht. “175 bedrijven zitten door dit beleid direct in de problemen. Het maatschappelijk belang is groot”, zegt Maes.

Advocaat Van Heukelom - Verhage bepleitte namens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat er geen sprake is van plotseling verandering van het beleid. Ze benadrukt dat er door arbeidsbureaus is vastgesteld dat er in tegenstelling tot eerdere jaren voldoende prioriteitsgenietend aanbod (werklozen) zijn die dit werk kunnen doen. “Dit is aanleiding voor het UWV om minder TWV’s te verstrekken.”

De advocaat vindt tevens dat ZLTO, LTO Noord en LLTB niet ontvankelijk zijn in deze zaak en dat ze bij een verkeerde rechter hebben aangeklopt. “Individuele ondernemers die geen TWV’s krijgen kunnen dit voorleggen aan een rechter en niet een belangenorganisatie.” Dit bestrijden de regionale LTO’s omdat zij de boeren via LTO Seizoensarbeid ondersteunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.