Home

Nieuws 360 x bekeken

3,8 miljoen ton palmolie gecertificeerd

Rotterdam – Op dit moment is 3,8 miljoen ton palmolie als duurzaam gecertificeerd.

Het betreft 757.000 hectare, op een totaal van 12 miljoen hectare. Dat zegt Jan Kees Vis, voorzitter van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) en directeur bij Unilever, op een seminar van het Productschap voor Margarines, Vetten en Oliën en het Initiatief Duurzame Handel.

De productie van palmolie is de laatste jaren explosief gegroeid, legt Vis uit aan de hand van cijfers van Oil World. De productie verdubbelde tussen 1990 en 2000 van 10 naar 20 miljoen ton. Nu wordt jaarlijks meer dan 45 miljoen geproduceerd.

Palmolie is nu de meest geproduceerde plantaardige olie, met een marktaandeel van 30 procent. Soja volgt met 29 procent. Raapzaad en zonnebloem zijn goed voor respectievelijk 14 en 8 procent van de productie. Dat palmolie populair blijft, staat volgens Vis vast. Gemiddeld levert palmolie 3,7 ton olie per hectare op. Ter vergelijk: raapzaad levert slechts 0,6 ton op, en soja maar 0,36 ton. Voor soja geldt natuurlijk wel dat ook het schroot wordt verhandeld.

”De grotere plantages kunnen zelfs 11 of 12 ton olie van een hectare oogsten.” Van de wereldwijde productie van palmolie komt 86 procent uit Indonesië en Maleisië. Het Maleisische areaal is stabiel omdat de regering bossen wil behouden. In Indonesië groeit de productie op grootschalige plantages nog ten koste van bossen, kleine boerenbedrijven en dieren die in de bossen leven. Nu in Maleisië en Indonesië minder groei mogelijk lijkt, hebben investeerders concrete plannen opgesteld om grote palmolieplantages op te zetten in Afrikaanse landen waaronder Ghana en Sierra Leone, aldus Vis.

China is een grote afnemer en nog niet erg bezig met duurzaamheid. Consumenten benaderen is ook lastig want het grootste deel van de palmolie wereld wordt in ontwikkelingslanden gebruikt als kook- en bakolie en niet in grote supermarkten verhandeld. Het zijn deels onzichtbare handelsstromen.

”Het probleem groeit daardoor. Daar komt bij dat palmolie gezien de massaproductie en verhandelbaarheid bij uitstek een basisgrondstof is. Meer dan de helft van de supermarktartikelen hebben palmolie in zich. Je praat over miljoenen producenten en miljarden consumenten. Het is daarom moeilijk voor een duurzame variant een premie te vragen. Het kan ook geen doel zijn de productie echt kapot te maken. Een miljoen werknemers en drie miljoen kleinschalige boerenbedrijven zijn van palmolieproductie afhankelijk. Als er sprake is van laaghangend fruit op dit dossier, dan moeten we bij de kleine boerenbedrijven zijn. Als ze de productie per hectare kunnen opvoeren, neemt de noodzaak tot illegale kap verder af.”

In Indonesië wordt gewerkt aan programma’s waarbij telers hun planten vervangen door nieuwe, meer productieve planten. ”Maar het is een logistieke nachtmerrie. We moeten miljoenen boeren met nauwelijks scholing benaderen en vragen hun palm te kappen en dan vier jaar te wachten tot de nieuwe productief is. Dat valt niet mee.”

Of registreer je om te kunnen reageren.