Home

Nieuws

14 procent van budget duurzame energie ongebruikt

Zwolle – Van de beschikbare subsidiegelden voor opwekking van duurzame energie blijft 14 procent ongebruikt. Het budget was 2,1 miljard euro.

Dat blijkt uit het Jaarbericht 2010 over de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) en Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) van Agentschap NL, de uitvoeringsinstantie van het ministerie van ELI.

In totaal heeft Nederland nu een productiecapaciteit van 4.425 megawatt aan duurzame energie, die gesubsidieerd wordt uit de subsidieregelingen SDE en MEP. In 2010 is voor in totaal 604 megawatt aan nieuwe installaties subsidie toegezegd.

Er is nu in totaal 2.649 megawatt geïnstalleerd. In 2010 is 9.000 gigawattuur duurzame stroom geproduceerd. Er is 700 miljoen euro subsidie uitgekeerd.

Het gezamenlijk vermogen van de windmolens in Nederland is 2.033 megawatt aan windenergie gerealiseerd, waarvan 1.805 megawatt op land. Voor 1.500 megawatt is subsidie toegezegd, maar is nog niet gerealiseerd. In 2010 is 3.800 gigwattuur windenergie geproduceerd, genoeg voor 1,1 miljoen huishoudens. Hiervoor is 307 miljoen euro subsidie uitgekeerd.

Er was in 2010 weinig wind. De productie van windenergie daalde 13 procent. De groei van het windpark was niet groot genoeg om het verminderde aanbod aan wind te compenseren, aldus Agentschap NL.

In 2010 zijn de eerste installaties in gebruik genomen die groen gas produceren. Het gaat om vier projecten met een gezamenlijke capaciteit van 13 miljoen kubieke meter per jaar.

Uit een eerdere publicatie van Agentschap NL blijkt dat 75 procent van de hernieuwbare energie afkomstig is van biomassa. Vorig jaar kwamen er twintig bio-energie installaties bij. In totaal is in 2010 genoeg bio-energie geproduceerd voor het huishoudelijk aardgasgebruik van 1,3 miljoen gezinnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.