Home

Nieuws 241 x bekeken

100 grootste glasbedrijven hebben een derde areaal

Voorburg - De honderd grootste glasgroentebedrijven hadden in 2010 een derde van de totale oppervlakte glasgroente in gebruik. Dat blijkt uit een berekening van CBS.

De verschillen zijn groot. Zo zijn de grootste bedrijven groter geworden en hebben ze gemiddeld 17 hectare. Gemiddeld in heel Nederland is de bedrijfsgrootte 2,8 hectare. In 2000 was dat nog 1,2 hectare.

Door groei in de teelt van paprika en tomaat kwam het areaal groente uit op bijna 5.000 hectare blijkt uit CBS-gegevens. Sinds 2000 is het areaal 19 procent gegroeid. De uitbreiding ging gepaard met een hogere productie per vierkante meter, maar hierover publiceert CBS geen cijfers. Het areaal glasgroente is nu groter dan dat van sierteelt.

In de laatste tien jaar is het aantal bedrijven in de glastuinbouw bijna gehalveerd, blijkt uit de cijfers. Dat geldt niet voor kleinere producten als aardbeien en aubergine. Daar was de daling het laagst, en steeg het areaal het hardst. Zo verdubbelde het areaal aardbeien onder glas.

Of registreer je om te kunnen reageren.