Home

Nieuws 234 x bekeken 3 reacties

10 procent vergisters heeft het financieel zwaar

Utrecht – De rendementen van biogasinstallaties staan sinds eind 2010 sterk onder druk. Naar schatting 10 procent van de vergisters heeft het erg moeilijk.

Dat zegt Hans van den Boom, sectormanager duurzame energie bij Rabobank Nederland. Hij bevestigt het sombere beeld dat de Brancheorganisatie Biogas Ondernemers (BBO) vandaag schetst in agd.weekend (Agrarisch Dagblad).

Oorzaak is volgens Van den Boom de sterk gestegen prijs van sommige co-producten, met name hoog energetische producten zoals glycerine en vetten. Er is een run op deze energierijke producten vanuit de groeiende biogasbranche, maar ook doordat er hoogwaardiger toepassingen voor zijn gevonden. Vergisters die deels draaiden op dergelijke grondstoffen, hebben het nu zwaar. Dit wordt niet snel beter, verwacht Van den Boom, gezien het stijgende aantal vergisters in Nederland, Duitsland en België.

Daar komt nog bij dat de industrie die de reststoffen zou moeten leveren, zelf toepassingen zoekt voor reststromen, of zelf in de vergisting stapt. ”Steeds meer mensen trekken aan dezelfde biomassa.”

Goed inkoopbeleid wordt voor biogasondernemers nog belangrijker dan het al was, aldus Van den Boom. Verder onderstreept hij het belang van snelle uitbreiding van de lijst met toegestane co-producten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Uitbreiding van de co produkten is voor biogasinstalaties te LAAT
  ze hebben al lang een goede bestemming,De aangeboden produkten worden minder door vertrek na de goed kope lonen landen, en efficiënter werken van de industrie. Een oplossing is om toch mega stallen te bouwen om stront te maken voor groene
  stroom .

 • no-profile-image

  We kunnen ons afvragen of het wel verstandig is geweest bio vergisters neer te zetten, die vanaf dag één afhankelijk waren van >subsidie< en dus nooit rendabel hebben kunnen draaien. Ik zijn niet meer dan politieke speeltjes waarbij de eigenaar de verantwoording droeg en draagt. De politiek weet van niets en zet alleen de kaders en ge- of verbied allerlei afval producten als grondstof. of moet ik zeggen dat de strijd tussen >voedsel< en >biobrandstof< is los gebarsten?

 • no-profile-image

  Jos Cozijnsen

  Een aantal mestvergisters heeft daarom aanvullend CO2-credits geclaimd en gekregen voor de methaanreductie van de mest. Het gaat dan om nieuwe vergisters of uitbreiding.
  De politiek begint ook interesse te krijgen in CO2-credits voor binnenlandse projecten als deze. Dus steek uw licht op http://www.emissierechten.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.