Home

Nieuws

Zuid-Korea gaat komende jaren vaccineren tegen MKZ

Seoul – Zuid-Korea overweegt een vaccinatieprogramma op te starten tegen mond- en klauwzeer (MKZ).

In dit plan worden de komende drie tot vijf jaar alle gevoelige dieren ieder half jaar gevaccineerd tegen MKZ. ”Tot nu toe heeft Zuid-Korea geprobeerd vaccinatievrij te blijven, maar nu hebben we besloten om voor de MKZ-vrije status te gaan via een meerjarige vaccinatiecampagne”, aldus een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van landbouw.

Voor de MKZ-vrije status bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE moet een land twee jaar vrij zijn van MKZ. Daardoor zal het twee tot drie jaar duren voordat Zuid-Korea weer de MKZ-vrije status terug krijgt. Een vaccinatievrije status kan aangevraagd worden vanaf drie maanden nadat de laatste geïnfecteerde dieren zijn geruimd.

”We hebben de totale veestapel nu al gevaccineerd om het virus te stoppen. Hierdoor lopen we een veel groter risico dat het virus rond gaat zonder dat dieren klinische verschijnselen tonen. Als we de vaccinatie verminderen of stoppen lopen we een groot risico dat het virusverspreiding weer toeneemt. Een meerjarig vaccinatieplan is daardoor onvermijdelijk”, aldus het ministerie.
De MKZ-vrije status en de vaccinatie-vrije status zijn van belang voor internationale handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.