Home

Nieuws 330 x bekeken

Zout water zet productie Japanse landbouw jaren terug

Wageningen – Niet alleen straling vanuit instortende nucleaire reactoren maar ook langdurige overstroming met zout zeewater kan de Japanse landbouwproductie ernstig verstoren. Dat zegt onderzoeker Willem Brandenburg van Plant Research International, onderdeel van Wageningen Universiteit. Japan moet hopen op regen, en kan leren van de Nederlandse ervaring na de Watersnoodramp.

Een aardbeving gevolgd door een uiterst dodelijke tsunami heeft honderden kilometers in het Noordoosten van Japan onder water gezet. Inmiddels is een groot deel van het water teruggetrokken. De gevolgen voor de bodem kunnen echter jarenlang door boeren worden gevoeld, aldus Brandenburg.

”De meeste landbouwgewassen zijn niet zouttolerant. Dat geldt zeker ook voor rijst, wat in Japan het meest wordt geteeld. De zouttoleratie is door veredeling verder ondermijnd. Het omgaan met zout kost de plant energie, en deze energie wil de mens door veredeling juist sturen naar de productie van korrels.”

Het Zuidoosten van Azië en India werden in 2000 getroffen door een tsunami. Een halfjaar na de ramp bezocht Brandenburg een landbouwgebied ten noorden van Chennai in het Oosten van India. ”De bevolking daar had geen of weinig middelen, en dan wordt direct duidelijk dat zout in de grond de productie echt kan vernietigen. Ook geldt dat als het een kleigebied betreft, de grond kan verharden, waardoor ook zoet water niet bij de wortels van een plant kan komen.”

De bevolking probeerde dit op te vangen door het oliehoudende struikgewas jatropha te gaan verbouwen. ”Het gewas kan groeien onder zeer moeilijke omstandigheden, dat is waar, maar in de praktijk is de productie bij weinig ’inputs’ navenant. Van commerciële teelt kan bij de meeste zouttolerante gewassen nog geen sprake zijn. Er wordt wel heel hard gewerkt in de veredeling omdat verzilting tot aan de vlakten van de Amerikaanse Midwest wordt gevoeld.”

Voor Japan hoeft de situatie niet hopeloos te zijn, aldus Brandenburg. ”Japan heeft meer middelen dan een relatief arm land als India. Het is zaak het nog aanwezige zeewater zo snel mogelijk weg te spoelen, voordat het verdampt en in de bodem terechtkomt. Voor het spoelen moet bij voorkeur zoet water worden ingezet, maar ook zout water is een optie: zolang het water maar weg wordt bewogen van de percelen.”

Daarna kan Japan doen wat Nederland deed na de Watersnoodramp van 1953. ”In Nederland is toen met succes kalk en gips gestrooid. Beiden binden zout.” De productie bleef niettemin voor jaren onder ”commercieel” niveau, aldus Brandenburg. ”De tsunami zet de Japanse productie echt terug.” In Nederland werden gerst en suikerbieten het eerst rendabel. ”Het is mogelijk dat Japan, erg gericht op voedselzekerheid, ’het’ even in andere teelten moet zoeken dan rijst.”

Feiten en cijfers

Japan telt circa 1,8 miljoen commerciële agrarische bedrijven. Hier worden echter in Japan alle bedrijven met meer dan 0,75 hectare oppervlakte toe gerekend. Gemiddeld is een Japans agrarisch bedrijf maar 1,9 hectare groot. In totaal is 12 procent van het Japanse landoppervlakte, oftewel 4,7 miljoen hectare, agrarisch in gebruik. Het noordoosten van Japan, bekend als Tohoku, geldt met het noordelijke eiland Hokkaido als het belangrijkste productiegebied.

De Japanse land- en tuinbouw is anders dan met name de auto- en elektronicaindustrieën en dienstensector relatief achtergebleven. Subsidies zijn er volgens de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling bijna twee maal hoger dan in de EU, en liefst 7 keer hoger dan in de VS.

Japan produceert op jaarbasis onder andere 9 miljoen ton rijst, 3,5 miljoen ton suikerbieten, 2,7 miljoen ton aardappelen. De Japanse tuinbouw is de enige grootschalig exporterende deelsector, en exporteert vooral naar Zuid-Korea en Taiwan.

Japan importeert circa 60 procent van de consumptie gemeten in calorieën. Japan geldt als de grootste importeur van mais. Jaarlijks koopt Japan 16,1 miljoen ton mais. Japan is met een importvolume van 5,2 miljoen ton tarwe de vijfde grootste importeur van tarwe. Japan is tevens de derde grootste importeur van koffie, en de vierde grootste importeur van soja wereldwijd.

Japan importeert met name uit de VS en Australië, maar heeft de laatste jaren ook het Zwarte Zee-gebied ontdekt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.