Home

Nieuws

Yara International geraakt door burgeroorlog Libië

Oslo - Kunstmestconcern Yara International wordt via een joint-venture indirect geraakt door de burgeroorlog in Libië.

Het Noorse bedrijf is samen met de Libische investeringsautoriteit en de nationale oliemaatschappij van Libië eigenaar van een Libische fabriek die ureum produceert. De joint-venture is Lifeco genoemd en is om belastingtechnische redenen niet in Noorwegen of Libië maar in Nederland geregistreerd. Officieel valt Lifeco dus onder de verantwoordelijkheid van een relatief kleine kunstmestfabriek van Yara in het Zeeuwse Sluiskil.

Yara is voor 50 procent eigenaar van de fabriek, die gebouwd is in de kustplaats Brega. De fabriek heeft een productiecapaciteit van 900.000 ton ureum en 700.000 ton ammoniak per jaar. Daarmee is de fabriek goed voor circa 2,5 procent van het totale verkoopvolume van Yara. Op 8 maart ontstonden bij de fabriek gevechten tussen troepen loyaal aan Gadaffi, en rebellen.

Een woordvoerder van Yara zegt dat het bedrijf niet van plan is de fabriek, die al weken stil ligt, af te schrijven. De Libische eigenaren investeerden reeds 160 miljoen euro in de fabriek, die werk biedt aan 1.000 mensen. Yara legde zich eerder ook toe op een investering van 160 miljoen euro, maar het is nog onduidelijk hoeveel is besteed.

Nederland heeft voor ten minste 3 miljard euro aan tegoeden van bedrijven en personen in Libië die op een sanctielijst staan, bevroren. Yara Nederland kan niet bevestigen of ook tegoeden van henzelf zijn bevroren.

Of registreer je om te kunnen reageren.