Home

Nieuws 1 reactie

Worsteling over minimale stahoogte tijdens transport

Zoetermeer – De discussie over de minimale stahoogte van dieren tijdens transport blijkt moeilijk af te ronden.

Dit komt naar voren uit overleg tussen het ministerie van ELI en het bedrijfsleven. Een verbod op dubbeldeks veewagens, zoals door staatssecretaris Bleker aangekondigd, is in Europees verband niet af te dwingen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat een stahoogte van meer dan 20 centimeter boven de schoft het beste is voor het dierenwelzijn. Dit wordt bevestigd door onderzoek van Wageningen UR. Ook de Tweede  Kamer wil een stahoogte van minstens 20 centimeter boven de schoft.

Probleem is dat beide punten – dubbeldeks veewagens niet verbieden en het hanteren van een minimale ruimte van 20 centimeter boven de schoft – niet met elkaar zijn te verenigen. De veehandel en transporteurs stellen voor om een compromis te zoeken, omdat uit hetzelfde onderzoek van Wageningen UR is gebleken dat runderen bij een ruimte van 10 tot 20 centimeter boven de schoft geen rugbeschadigingen oplopen tijdens transport. Ook zou te te overwegen zijn om naar diersoort te variëren bij de stahoogte tijdens transport.

Zou Bleker een verbod op dubbeldeks veewagen of een eis van meer dan 20 centimeter ruimte tijdens transport toch doorzetten, dan is de kans groot dat hij wordt teruggeroepen door de EU.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Namens enkele transportorganisaties kunnen wij u meedelen dat dit niet de mening is van de veetransporteurs. Een dezer dagen zullen wij een persbericht hierover uitdoen.

    Veetrans

Of registreer je om te kunnen reageren.