Home

Nieuws 254 x bekeken

Wolleswinkel wil snel duidelijkheid herkomst virus

Renswoude - Voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP) hoopt dat snel duidelijk wordt waar de vogelpestbesmetting in Schore vandaan komt.

"Je schrikt toch weer als er een nieuw geval is. Alle scenario’s van afgelopen uitbraken gaan weer door je hoofd", zegt Wollewinkel. Hij maakt zich zorgen over de uitbraak bij het grote professioneel bedrijf. "De verwachting is dat het virus van wilde vogels komt, maar het is goed om te weten van welke vogels en hoe het zo is gekomen", aldus Wolleswinkel.

Hij verwacht niet dat de pluimveehouderij snel dieren zal gaan afleveren of andere maatregelen zal nemen voor het geval het hele land alsnog op slot komt te zitten blijkt dat het om een hoogpathogene variant gaat. "Los van dat dit qua planningen niet zo makkelijk gaat, is hier geen aanleiding voor. We gaan er vanuit dat het om een laagpathogene variant gaat. Daarnaast hebben we met het nieuwe draaiboek voor hoogpathogene vogelpest te maken met verschillende compartimenten in Nederland, waardoor de maatregelen niet voor het hele land gelden", zegt de pluimveehoudersvoorman. Voor de sector is het een voordeel dat het getroffen bedrijf in een relatief pluimvee-arm gebied ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.