Home

Nieuws 362 x bekeken

Wereldwijde standaard voor watervoetafdruk

Doetinchem - Met de watervoetafdruk is er weer een nieuwe maat op het gebied van duurzaamheid.

Na de CO2-footprint en de ecologische voetafdruk krijgt ook deze maatlat voor de hoeveelheid water die nodig is om een product te maken, toenemende aandacht.

Universiteit Twente heeft in samenwerking met het Wereldnatuurfonds, Unesco en de Wereldbank een standaardmethode ontwikkeld voor het berekenen van de watervoetafdruk van artikelen, bedrijven en zelfs landen.

De landbouw is goed voor 85 procent van het wereld-watergebruik. De watervoetafdruk is voor een kilo rundvlees 16.000 liter en voor een kop koffie 140 liter. Daarbij maakt het voor de beoordeling nog wel uit waar de productie is. Bieten en aardappelen hebben een relatief kleine afdruk.

Verschillende grote voedingsmiddelenconcerns, zoals Unilever en Heineken, hebben zich bij het initiatief aangesloten, aldus Arjen Hoekstra van Universiteit Twente. “Zulke bedrijven hebben behoefte aan methoden om hun streven naar duurzaamheid vorm te kunnen geven.”

Een management-tool voor agrarisch ondernemers is de watervoetafdruk voorlopig niet, en een basis voor beleidsmaatregelen evenmin, verwacht Peter Oosterveer van de leerstoelgroep milieubeleid van de WUR. ”Daarvoor is de berekeningsmethode nog te ruw.” Het is hooguit een manier om consumenten bewust te maken van het watergebruik, aldus Oosterveer. Net als Hoekstra verwacht hij wel dat de aandacht voor waterverbruik sterk zal toenemen, de komende jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.