Home

Nieuws 595 x bekeken

Weidevogels in nood: grasland onder water

Heiloo - Boeren in Noord-Holland worden opgeroepen om percelen grasland onder water te ze zetten, om zo de weidevogels te helpen.

Het is zo droog dat grutto’s en kieviten niet meer genoeg voedsel kunnen vinden. Dat brengt het broedseizoen in gevaar, oordeelt Landschap Noord-Holland. De provinciale landschapsorganisatie geeft een vergoeding van 150 euro per hectare voor de eerste week dat een perceel plas-dras gezet wordt en nog eens 100 euro voor de tweede week. Voor wie greppels heeft, en niet zijn hele perceel maar alleen de greppels vol water wil zetten, is er een vergoeding van 125 euro voor de eerste week en 75 euro voor de tweede week.

Volgens Dirk Tanger, teamleider natuur en landschap bij Landschap Noord-Holland, is de situatie voor de weidevogels uitzonderlijk. De combinatie van een droge winter en het uitblijven van traditionele maartse buien is zorgelijk, volgens hem. "Juist in deze tijd hebben grutto’s eiwitrijke wormen nodig, en die trekken diep de grond in."

Volgens Tanger heeft de methode om grond deels onder water te zetten bewezen effect. "We hebben het gezien aan een perceel van 20 hectare natuurgebied dat we plas-dras hadden gezet. En niet voor niks is er in het agrarisch natuurbeheer een speciaal beheerpakket voor dit soort land."
Er zouden zich al enkele boeren hebben aangemeld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.