Home

Nieuws

Wegpompen polderwater kan goedkoper

Rotterdam – Waterschappen in Nederland kunnen in de nabije toekomst regenwater uit polders veel goedkoper wegpompen als zij hun gemalen slimmer inzetten.

De pompen moeten dan worden uitgerust met een speciaal systeem dat het gemaal laat draaien als de energieprijs laag is, ’s nachts bijvoorbeeld. Waterschappen kunnen daardoor samen jaarlijks tot 2 miljoen euro besparen op hun energiekosten.

Dat concludeerden energiebedrijf Eneco, hoogheemraadschap Delfland en advies- en ingenieursbureau DHV gisteren in een oriënterend onderzoek.

De gemalen in Nederland draaien minder dan 10 procent van de tijd. Het loont dus om te wachten met pompen tot de schommelende stroomprijs laag staat. Volgens de onderzoekers is er in de polders vaak voldoende bufferruimte om het extra water tijdelijk op te vangen, zonder dat daarbij de veiligheid in gevaar komt. De onderzoekers verwachten dat met de komst van meer windenergie de prijs van elektriciteit nog meer gaat schommelen.

Het systeem is nog niet direct rendabel. Volgens een woordvoerder is er meer onderzoek nodig naar andere kosten. Als gemalen ’s nachts gaan draaien omdat de stroom goedkoper is, kan dit leiden tot extra personeelskosten omdat storingen dan moeten worden verholpen. Bovendien moeten in sommige polders de gemalen om de paar uur aanslaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.