Home

Nieuws

Weerstand van kleine telers op extra PT-heffing aubergine

Zoetermeer - Handel en teelt hebben in de sectorcommissie groente en fruit van het PT deze week gestemd voor een extra heffing van 800 euro per hectare aubergine.

De commissie achtte het draagvlak van 84 procent van het areaal aubergine voldoende. Toch stemde 11 van de 29 bedrijven tegen de verplichte heffing voor promotie. Het zijn vooral kleine bedrijven waarmee nauwelijks contact is in de gewascommissie aubergine, zegt Peter Boekestijn, tot twee weken geleden voorzitter van de LTO gewascommissie. "Het zijn vooral kleinere gelegenheidstelers die niet het hele jaar telen, en aubergine planten op een paar duizend meter. Zij profiteren ook van de extra promotie."

Volgens Michiel Gerritsen, secretaris van het PT, heeft één aubergineteler tot nog toe een klacht ingediend over de verplichte heffing. "Het is dan ook belangrijk dat bij de verdere uitwerking van de plannen blijvend gewerkt wordt aan draagvlak voor de plannen." Volgens Boekestijn is contact met deze groep telers lastig.

De verplichte heffing is een bewijs van het nut van het productschap. "Vrijwillig kun je zoiets nooit van de grond krijgen. Er zijn altijd mensen die geen zin hebben om te betalen voor zo’n campagne."
Volgens de plannen komt er een applicatie voor smartphones voor aubergines op de barbecue en wordt aangehaakt op de vruchtgroentecampagne Duitsland en aubergine.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.