Home

Nieuws 174 x bekeken

Waarschuwing voor straling in havens

Bunnik - De Stichting Veilige Haven waarschuwt werknemers in de Nederlandse havens op te passen voor containers en schepen die uit Japan komen.

De stichting houdt zich bezig met veiligheid en gezondheid in de Nederlandse zeehavens en is in 2008 opgericht na onderzoeken van FNV Bondgenoten naar arbeidsveiligheid.

Tokio, op 200 kilometer van het rampgebied, is een ,,belangrijke, zo niet de belangrijkste (container)haven van Japan. Het vaste land van China maar ook de westkust van Amerika kunnen last krijgen van de radioactiviteit uit Japan en ook zal Europa niet worden overgeslagen'', staat op de website van de stichting. ,,Eén container zal geen ernstige problemen veroorzaken maar een heleboel containers met afzender Japan en op één rek veroorzaken cumulatief een mogelijke te grote concentratie.''

Havenarbeiders worden gewaarschuwd er niet van uit te gaan dat ,,een lange zeereis wel gezorgd heeft voor het afspoelen of afwaaien van voor mensen gevaarlijke radioactiviteit of -neerslag''. ,,Als je niet ergens aan hoeft te komen, blijf dan overal van af: raak niets aan.''

Een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam liet zondag weten dat bij terminals in de Rotterdamse haven al jarenlang alle containers worden gecontroleerd op straling. ,,Sinds de aanslagen in New York maken mensen zich zorgen over vuile bommen, waar radioactief schroot wordt ingestopt’’, verklaart hij.

Japan is een belangrijke handelspartner van de Rotterdamse haven, maar hoeveel containers jaarlijks uit het verre oosten worden overgeslagen, kon de woordvoerder niet zeggen. Hij wees erop dat een zeereis tussen Japan en ons land 3,5 tot vier weken duurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.