Home

Nieuws 258 x bekeken

WKK-eigenaren zien kansen voor stroomverkoop

Den Haag – De stroom- en gasprijs loopt snel op sinds de Duitse regering besloot de zeven centrales gebouwd voor 1980 voor drie maanden te sluiten.

Volgens energiebureau Endon biedt de markt nu kansen voor WKK-bezitters die al gas hebben ingekocht maar nog stroom kunnen verkopen. LTO Noord Glaskracht ziet nog geen reden aan te nemen dat de markt langdurig zal verbeteren.

De Duitse beslissing is direct het gevolg van de dreigende kernramp in Japan, maar heeft volgens critici ook te maken met de Duitse deelstaatverkiezingen. Leden van de oppositie bereidden acties tegen kernenergie voor. De centrales worden nu één voor één buiten werking gesteld.

De centrales hebben een capaciteit van 7.000 Mw. ”Voor andere vormen van energie zoals kolen en WKK is dit een kans”, aldus energiespecialist Rob van der Valk van LTO Noord Glaskracht. ”De marges lopen voor WKK-bezitters wat op, omdat de verkoop van stroom nu wat sneller stijgt dan de kosten van de inkoop van gas.”

Van der Valk: ”We zien echter geen aanleiding onze toch negatieve visie over de WKK bij te stellen. Er komen dit jaar een tot twee kolencentrales bij, en Nederland krijgt naar alle waarschijnlijkheid een overschot aan stroom.”

Of registreer je om te kunnen reageren.