Home

Nieuws

Volgende week beursprijs nieuwe stijl

Loenen a.d. Vecht – De Utrechtse varkens- en biggennoteringen worden vanaf volgende week vrijdag op een nieuwe geautomatiseerde manier vastgesteld.

De beurscommissie die tot nu toe de beursnoteringen vaststelde vergadert morgenavond voor het laatst in café de Posthoorn in Montfoort. Dat meldt Cees Oostrom, sectorvoorzitter varkenshandel van de NBHV.

Vanaf volgende week vrijdag kunnen handelaren hun marktvisie en hun prijsvoorstel per e-mail doorgeven. De computer bepaalt uit de ingezonden gegevens de beursprijs. Die wordt vervolgens gepubliceerd op www.beursprijs.nl. Oostrom verwacht dat de beursprijs nieuwe stijl om 9 uur ’s avonds bekend kan zijn.

Er wordt bij de prijsvorming rekening gehouden met de kwaliteit van de ingezonden informatie van de handelaren. Een handelaar die weken achtereen de notering nauwkeurig weet te voorspellen krijgt een zwaarder gewicht in de berekening van de notering dan een handelaar die er ver naast zit.

Volgens Oostrom hebben vierhonderd handelaren een uitnodiging gehad om deel te nemen aan de beursprijs nieuwe stijl. De afgelopen weken is er proefgedraaid.

De invoering van het nieuwe systeem gaat gepaard met enkele moderniseringen van de biggennotering. Een deel van de toeslagen komt in de basisnotering. Op de langere termijn wil Oostrom ook de koppelgrootte aanpassen en zouden er enkele entingen in de basisnotering opgenomen kunnen worden. Nieuw is ook een zeugennotering. ”We komen met een levend notering franco slachthuis, rekening houdend met 2 kilo tarra”, aldus Oostrom.

Of registreer je om te kunnen reageren.