Home

Nieuws

Vogelpest in Zeeland

Den Haag – Een pluimveebedrijf met 127.500 legkippen in het Zeeuwse Schore moet worden geruimd omdat er vogelpest is vastgesteld.

Het gaat waarschijnlijk om een zogenoemde H7-variant, die kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant.

De ruiming vindt vrijdag plaats. Vanaf vrijdagochtend 8.00 uur geldt in een zone van een kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest, strooisel en pluimveevoer. De besmetting komt naar verwachting van wilde vogels die het virus met hun ontlasting uitscheiden.

Onderzoek moet nog definitief vaststellen of het inderdaad om een milde variant gaat. Vrijdagmiddag is daarvan de uitslag bekend.

Vorig jaar werd bij een pluimveebedrijf in Deurne een vergelijkbare milde variant van vogelpest geconstateerd. Ook dat bedrijf werd geruimd, ondanks dat er geen gevaar was voor mensen en de dieren er nauwelijks ziek van werden.

Vogelpest komt in Nederland niet vaak voor. Er was een uitbraak in augustus 2006 in Voorthuizen. Daar werden toen 25.000 kippen geruimd. In december 2008 was er een milde vorm van vogelpest in het Belgische Bocholt, net over de grens bij Weert.

Echt zwaar werd de Nederlandse pluimveesector in 2003 getroffen door de vogelpest (H7N7). Op 1349 pluimveehouderijen werden toen in totaal ruim 30 miljoen kippen, kalkoenen en eenden gedood. Negentien mensen die bij het doden van de zieke dieren waren betrokken, raakten besmet met het virus. Een dierenarts uit Rosmalen overleed daardoor.

Rond het bedrijf is een beperkingsgebied ingesteld. Hier gelden verschillende maatregelen zoals een ophokplicht voor pluimvee. Verder is vervoer van pluimvee verboden. Ook vervoer van ander vee is verboden van en naar (hobby)bedrijven waar pluimvee gehouden wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.