Home

Nieuws 4 reacties

Vogelgriepvirus Schore lijkt op Spaans en Chinees virus

Lelystad - Het type vogelgriep dat op het pluimveebedrijf in Schore is vastgesteld heeft overeenkomsten met vogelgriepvirussen die bij wilde eenden in Spanje en in China zijn gevonden.

Dat zegt vogelpestdeskundige Guus Koch van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. Van het virus is een deel van de sequentie, dat gebruikt is voor het bepalen van het H- en N-type, vergeleken met virussen in een wereldwijde databank van vogelgriepvirussen die bij wilde vogels zijn aangetroffen. “Het H-type heeft overeenkomsten met een virus dat bij wilde eenden in Spanje is aangetroffen en het N-type lijkt op een virus dat bij wilde eenden in China is aangetroffen”, zegt Koch. Omdat de totale sequentie van het virus nog niet is vastgesteld, is het nog niet met zekerheid te zeggen of dit virus ook echt afkomstig is vanuit deze wilde vogelpopulaties. In wilde vogels kan het voorkomen dat meerdere virussen tegelijk voorkomen. Hierdoor kunnen nieuwe samenstellingen van virussen ontstaan. Op deze manier kan het H7N1-virus dat in Schore is aangetroffen voortkomen uit verschillende virussen.
Hoewel het niet met 100 procent zekerheid te zeggen is, is het wel heel aannemelijk dat de infectie op het Zeeuwse pluimveebedrijf afkomstig is van wilde vogels.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  In de Wetenschap geldt een heel belangrijke erecode: breng geen vermoedens of aannames naar buiten, maar baseer je op de onomstotelijk vastgestelde realiteit! Maar sinds de wildwestverhalen van Wien van den Brink en Jan Wolleswinkel, die in februari/maart 2003 glashard beweerden dat zijn met eigen ogen hadden gezien dat OVERVLIEGENDE WILDE EENDEN in de Scherpenzeelse ren met vrijloopkippen van boer Schimmel hadden gescheten en dat er op die plek een tijdje later vogelgriep H7N7 uitbrak en minsiter Cees Veerman dit DE MEEST WAARSCHIJNLIJKE HYPOTHESE noemde, zingt deze aperte leugen al jarenlang de wereld rond. Een laag bij de gronds staaltje van verachterlijke CDA-stemmingmakerij jegens onze wilde vogels! .

 • no-profile-image

  Lees de eerste zin van je eigen reactie eens na en pas dat toe in de reacties die je in de toekomst nog gaat geven.
  Succes ermee!!

 • no-profile-image

  Jan.

  In de Wetenschap geldt inderdaad een heel belangrijke erecode: breng geen vermoedens of aannames naar buiten
  Katien.
  De Pestvogels van Veerman"(ISBN 9051794355)
  acteur: De spotvogel
  Dit is geen wetenschappelijk boek.
  Spotvogel doet op geheel eigen wijze in columachtige bijdragen verslag van een epidemie die een grote impact heeft gehad op mens en dier.

 • no-profile-image

  Jan, sinds wanneer moet een dossier over achtergronden en verloop van discutabele zieketuitbraken bij gehouden dieren een Wetenschappelijk oogmerk hebben? Dat heeft journalistiek doorgaans nooit. Maar het zijn heel vaak juist de verslagleggers van spraakmakende gebeurtenisssen die kwalijke zaken aan het daglicht brengen. En precies DAT is wat spotvogel gedaan heeft. Inderdaad: op geheel eigen wijze!

Of registreer je om te kunnen reageren.