Home

Nieuws 323 x bekeken 1 reactie

Voedselprijzen in België kunstmatig hoog

Brussel – De voedselprijzen in België worden kunstmatig hoog gehouden. Zowel de voedingsindustrie als de detailhandel vergroten hun brutomarges bij dalende grondstoffenprijzen.

Dat is de belangrijkste conclusie uit het jaarverslag 2010 van het Belgische Prijzenobservatorium, aldus het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt).

De organisatie baseert zich op de Vlaamse dagbladen De Tijd en Het Belang van Limburg, die de documenten konden inkijken. De prijzen stijgen in België sneller dan in drie van de buurlanden. Dat is in het bijzonder het geval voor energie, maar ook voor voedingsproducten die zo goed als nooit goedkoper worden, schrijft Vilt.

Op basis van gedetailleerd onderzoek naar een reeks producten blijkt dat supermarkten de prijzen van levensmiddelen kunstmatig hoog houden. Als de grondstoffenprijzen stijgen, wordt dat bijna onmiddellijk doorgerekend in producten als chocola, koffie en melk. Anderzijds profiteert de consument zelden van het goedkoper worden van de grondstoffen.

Supermarkten blijken hun prijzen zelfs sterker te verhogen dan op grond van de duurdere grondstoffen- en andere kosten (zoals lonen en energie) kon worden verwacht. Het Prijzenobservatorium stelt dat de marges van de ketens daar wel bij varen, terwijl de consument tevreden wordt gehouden door de minimale verlaging achteraf – die niet eens in de buurt komt van de eerdere verhoging – handig te gebruiken in een reclamecampagne.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Toont aan wat we in Nederland ook weten. Teveel macht bij de supermarkt. Dit gaat ten koste van consument en producent.
    Gezamenlijke harde actie is de enige oplossing.

Of registreer je om te kunnen reageren.