Home

Nieuws 191 x bekeken

Vleesexport Japan stagneert vooral op korte termijn

Doetinchem – Vleesexporteurs naar Japan hebben vooral op de korte termijn te maken met problemen met hun export. Op de lange termijn is de verwachting dat de export weer snel op het oude niveau kan komen. Dat is de mening van verschillende analisten van de vleesmarkt in Japan.

Japan is goed voor 30 procent van de Amerikaanse vleesexporten van varkens- en rundvlees. Op de korte termijn stagneert de export vooral als gevolg van problemen in de noordelijke havens die vaak zijn vernield door de aardbeving en de tsunami die er op volgde. De zuidelijke havens van Japan functioneren echter nog normaal. Een ander probleem vormt de vernielde infrastructuur en de gebrekkige energievoorziening in het land. Bovendien liggen veel vleesverwerkende bedrijven stil.

In Europa is Denemarken de belangrijkste exporteur van varkensvlees naar Japan. Een woordvoerder van Danish Crown meldt dat de export van zo’n 100 containers per week van het grootste vleesbedrijf van Denemarken gewoon doorgaat. Danish Crown heeft verschillende handelspartners in Japan en beschikt ook over een eigen kantoor in Tokio. Met één afnemer in het noordelijke deel van Japan dat het zwaarst is getroffen door de aardbeving is nog geen contact geweest. De grootste problemen in Japan zitten in de binnenlandse transporten en logistiek.

Het Nederlandse Vion meldt dat zijn export naar Japan voorlopig stil ligt. “We hebben één afnemer in het noorden van Japan. Dat bedrijf is volledig in tact maar ligt stil doordat de energievoorziening is weggevallen”, aldus woordvoerder Marc van der Lee. Van der Lee heeft nog geen idee wanneer die export weer op gang kan komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.