Home

Nieuws

Vitaliteit biggen verbetert

Doetinchem – De vitaliteit van pasgeboren biggen verbetert. Die conclusie trekt de stuurgroep bigvitaliteit uit gegevens die Agrovision heeft verzameld op 873 Nederlandse varkensbedrijven. Daaruit blijkt dat in 2010 gemiddeld 13,3 biggen per worp levend werden geboren. De sterfte tijdens de zoogperiode kwam uit op 12,3 procent.

In 2008 en 2009 was de sterfte nog gemiddeld 12,6 procent. De stuurgroep concludeert uit deze gegevens dat de biggensterfte voor het eerst sinds 2003 daalt. In dat jaar was de biggensterfte tot het spenen 11,5 procent. In de jaren daarna steeg de biggensterfte tot spenen licht tot het niveau van 12,6 procent in 2008 en 2009.

Het gemiddeld aantal biggen dat dood ter wereld komt is al jaren stabiel en ligt op 1 big per worp.
De resultaten stemmen Jan Merks van de stuurgroep bigvitaliteit tot tevredenheid. ”Het zijn vooral de bedrijven die kampen met een wat hogere biggensterfte die stappen hebben gezet”, aldus Merks. ”Bedrijven die al op een heel laag niveau zitten van 8 tot 9 procent weten dat goed te handhaven.”

De stuurgroep bigvitaliteit wordt gevormd door vertegenwoordigers van varkenshouders (LTO en NVV), veehandelaren (NBHV), dierenartsen (KNMvD), veevoederleveranciers (Nevedi), varkensfokkerijen (Topigs) en vleesverwerkende bedrijven (COV).

De stuurgroep is twee jaar geleden opgericht nadat in de media commotie was ontstaan over de biggensterfte. De stuurgroep heeft de ambitie de biggensterfte in tien jaar tijd met 15 tot 20 procent omlaag te krijgen. De huidige resultaten stemmen Jan Merks optimistisch over de haalbaarheid van die doelstelling. anderzijds wijst hij er op dat biggensterfte van veel factoren afhankelijk is. ”Er hoeft maar een nieuw PRRS-virus rond te waren en je ziet de resultaten slechter worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.