Home

Nieuws

'Vermeerderaars hebben baat bij verzekering vogelpest'

Den Haag – Pluimveevermeerderaars kunnen fors baat hebben bij het afsluiten van een verzekering of fonds dat de schade door een uitbraak van vogelpest dekt.

Dat blijkt uit een onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit. Vogelpest kan voor vermeerderingsbedrijven vaak fataal zijn.

Wanneer een bedrijf zich bevindt in een regio met veel pluimveebedrijven is de schade bij een uitbraag van vogelpest groot, aldus het LEI. Een bedrijf kan gedwongen worden de eieren af te zetten naar de eierverwerkende industrie. Bij een gemiddelde omvang van 17.500 moederdieren bedraagt de schade dan 120.000 euro.

Indien de variabele kosten van het vermeerderingsbedrijf door een verzekering of fonds worden gecompenseerd, is de resterende schade vergelijkbaar met de schad van een bedrijf waarvan de dieren geruimd zijn. Voor compensatie zal vanuit de sector wel een risicopremie van gemiddeld 0,10 euro per hen per jaar opgebracht moeten worden. Dat komt volgens het LEI neer op in totaal 480.000 euro per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.