Home

Nieuws

Verkoop antibiotica in veehouderij 12 procent gedaald

Den Haag – Het gebruik van antibiotica in de veehouderij in Nederland is in 2010 met ruim 12 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat blijkt uit verkoopcijfers van Fidin, de brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van diergeneesmiddelen. ”De dalende trend is in lijn met de gestelde reductiedoelstellingen van 20 procent in 2011”, aldus Fidin. De daling is zichtbaar bij alle groepen antibiotica.

In totaal werd in 2010 455 ton antibiotica verkocht. Dat is minder dan het niveau van 2004, waarbij toen ook nog 80 ton antimicrobiële groeibevorderaars werden verkocht.

Uit de verkoopcijfers is niet te zien in welke sectoren de antibiotica worden gebruikt.
In 2009 daalde het antibioticumgebruik in met 2 procent ten opzichte van 2008. In 2008 was de verkoop van de middelen gedaald met 12 procent ten opzichte van 2007. De helft van deze daling kwam toen door voorraadvorming in 2007.

Voorzitter Wyno Zwanenburg van varkenshoudersvakbond NVV reageert positief. ”Dit is in lijn met de grote inzet die we als sector doen om het gebruik van antibiotica te verminderen”, aldus Zwanenburg. Hij waarschuwt wel dat er niet alleen naar de tonnen moet worden gekeken, maar ook naar het type antibiotica dat gebruikt wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.