Home

Nieuws

Verbreding krimpt in Limburg

Baexem - Net zoals de reguliere bedrijven, neemt ook het aantal verbrede bedrijven elk jaar af. Zo is het aantal Limburgse boerderijen met huisverkoop al jaren dalend.

Er zijn er nu nog 290 van, de trend is dalend. De tak huisverkoop is goed voor een omzet van 42 tot 70.000 euro per jaar. De omvang ervan kan groeien, betoogde LEI-onderzoeker Willy Baltussen maandag op de jaarvergadering van de LLTB-vakgroep varkenshouderij. Voor verdere groei is het wel zaak afspraken te maken met retailers in de omgeving. Dan kan de eigen afzet nog wel groeien tot een tienvoudige schaal.

Ook het aantal bedrijven dat zich richt op natuurbeheer krimpt. Daarvan zijn er in Limburg nu nog 300, die jaarlijks gemiddeld een €6.000 omzet in deze neventak realiseren. Groei hiervan ligt niet voor de hand nu de diverse overheden de broekriem fors aanhalen.

Recreatieve neventakken roeien ook achteruit. De 169 bedrijven die zich daar in Limburg op richten, scoren een gemiddelde jaarlijkse omzet van rond de 43 mille. "Recreatie heeft als neventak alleen toekomst als je je wezenlijk onderscheiden kunt", aldus Baltussen. "De markt is volwassen."
Het aantal zorgboerderijen groeit. Daarvan zijn er in Limburg nu 45. "Gezien de ontwikkelingen rond de AWBZ zal de groei niet sterk doorzetten." Er is maar een agrarisch kinderdagverblijf in deze provincie. De jaaromzet in deze tak ligt ver boven de 2 ton, maar de investeringen zijn navenant. "Omzet is nog geen inkomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.