Home

Nieuws

'Veilingen hebben handel online nog niet geregeld'

Wadenoijen – De afzetmarkt voor groente en fruit toont een lancune voor internethandel. Een nieuw initiatief Service2Fruit wil daar op inspringen met in eerste instantie perentelers.

”De buitenwereld denkt dat de veilingen dit allang geregeld hebben voor hun telers. We waren dan ook verrast dat dit niet het geval is”, zegt Walter Willems, initiatiefnemer en mede-opsteller van een businessplan voor een internetmarktplaats.

Volgens Willems wordt gesproken met investeerders en handelsbedrijven om te participeren. Willems wil een commercieel model introduceren. ”We willen geen geld verdienen met de verkoop van groente en fruit, maar met de verkoop van dienstverlening, zoals het controleren van kwaliteit, of debiteurenbeheer.”

Telersvereniging Conference ziet kansen in een online marktplaats. Het wordt genoemd in het strategisch plan van de vereniging TVC, maar kwam in een versnelling toen het met Service2Fruit in contact kwam. ”We verwachten daardoor meer vraag naar product te genereren”, stelt TVC-voorzitter Gerben van Woudenberg.

Willems deed onderzoek naar eerdere initiatieven op dit vlak die allemaal mislukten. Ook het plan Heldere Handel van telersvereniging Best of Four heeft Willems bestudeerd. Het onderscheid tussen beide initiatieven is de winstgevendheid. ”Heldere handel heeft geen winstoogmerk. Wij denken dat je een commercieel model moet hanteren.”

Best of Four-voorzitter Jan Oostrom zegt met Service2Fruit te willen praten over mogelijke samenwerking.

Willems mikt op een internationaal model naar voorbeeld van grote bedrijven als Nike en Apple. Willems werkt zelf in het internationale betalingsverkeer voor internethandel en werkt met vier anderen aan het businessplan.

Of registreer je om te kunnen reageren.