Home

Nieuws

Veel onwetendheid bij tuinders over uitzendbureaus

Zoetermeer - Een kwart van de glastuinders weet niet of het ingehuurde uitzendbureau een SNA-keurmerk heeft, dat garandeert dat het volgens de wettelijke regels werkt.

Bij open teelten is dat percentage zelfs 44 procent, blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT). In de groot- en detailhandel ligt dat percentage nog hoger.

Tuinders moeten absoluut weten of het uitzendbureau over de juiste papieren beschikt om risico’s te voorkomen op naheffingen en boetes in verband met illegale tewerkstelling, stelt FNV Bondgenoten. Dat percentage moet dan ook omlaag, stelt onderhandelaar Gerard Roest.

Ook LTO Noord Glaskracht stelt in een reactie dat alle ondernemers zeker moeten weten dat het uitzendbureau volgens de regels werkt. Dat kan via controle op de juiste keurmerken of lidmaatschap van een branchevereniging. "Onder uitzendbureaus of wat zich daarvoor uitgeeft, zit veel kaf onder het koren. Voor tuinders is het vaak moeilijk te bepalen of uitzendbureaus volgens de wettelijke norm werkt. De tuinder loopt dus aanzienlijke risico’s", aldus beleidsmedewerker Arend Hekman.

Recent kondigde minister Henk Kamp aan harder op te treden tegen bedrijven met illegale constructies. Recidiverende bedrijven kunnen zelfs een bedrijfssluiting opgelegd krijgen. Uit de monitor blijkt verder dat 36 procent van de bedrijven geen uitzendbureau gebruikt. Vier procent van de bedrijven weet overigens dat het uitzendbureau geen keurmerk heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.