Home

Nieuws 220 x bekeken

Varkenspest Rusland mogelijk door swill en leger

Sint Petersburg – De Afrikaanse varkenspest die heerst in Noordwest-Rusland lijkt te worden verspreid via swill. Dit meldt de Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor.

Na uitbraken op bedrijven van kleine boeren in de buurt van Sint Petersburg en mogelijke, maar nog steeds niet definitief bevestigde uitbraken in Kalinigrad (Königsberg) is onlangs een uitbraak gemeld nabij de stad Dzjerzjinsk, in het oblast van Nizjni Novgorod. Ook daar bleek de besmetting terug te traceren naar een klein boerenbedrijf. Het virus lijkt volgens veterinaire deskundigen als twee druppels water op het virus dat nabij Sint Petersburg is gevonden.

Opvallend is dat het Russische leger in beeld begint te komen als mogelijke verspreider van het virus. De boer nabij Dzerzjinsk voerde zijn varkens namelijk met swill afkomstig van een nabijgelegen legerbasis. Ook in eerdere onderzoeken wezen signalen in de richting van swill als bron van de besmetting. Dit in combinatie met de sprongen die het virus maakt en de plaatsen waar het virus wordt gevonden, maakt het leger verdacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.