Home

Nieuws 267 x bekeken

'Varkenscyclus blijft bestaan'

Venray – ”De geschiedenisboeken hoeven niet herschreven te worden. De varkenscyclus blijft bestaan.”

Dat is de conclusie die Paul Bens trekt na het bestuderen van de opbrengsten in de varkenshouderij de laatste jaren. De directeur van DLV vertelde zijn verhaal woensdag op een symposium van Provimi over de varkenscyclus.

Dat de varkenscyclus blijft bestaan komt volgens Bens doordat de productie in Europa zich nog steeds aanpast aan de prijzen; in goede tijden stijgt de productie, in slechte tijden krimpt deze. Nederland doet hier overigens in beperkte mate aan mee. ”Vanwege de kapitaalintensieve bedrijven is stoppen in slechte tijden voor veel varkenshouders geen optie. Maar omdat Nederland slechts 10 procent van de Europese productie vertegenwoordigt, zal dat de varkenscyclus niet erg verstoren.”

Ondanks dat de varkenscyclus nog steeds functioneert, is er volgens Bens wel iets aan de hand. Hij ziet diepere dalen en wat minder hoge pieken. Dat komt bijvoorbeeld doordat Duitsland exporterend is geworden. Dat drukt de prijzen.

Als gevolg van de grote fluctuaties ziet de adviseur veel bedrijven die onvoldoende kunnen reserveren in goede tijden. Dat laat hij zien aan de hand van cijfers uit 2009. Zelfs in dat goede zeugenjaar was het tekort per big gemiddeld 2 euro.

Bedrijven die willen overleven moeten reserveren volgens Bens.”Het perspectief ligt in de reserveringscapaciteit. Het probleem is echter dat veel varkenshouders daar pas na 20 jaar achterkomen als de stal is afgeschreven.”

Of registreer je om te kunnen reageren.