Home

Nieuws

VWS voorziet aanscherping aantal residunormen

Den Haag – Het ministerie van VWS verwacht aanscherping van een beperkt aantal residunormen voor middelen voor groente en fruit. Dat is het gevolg van nieuwe inzichten uit onderzoek.

VWS schrijft dat in een brief aan Natuur en Milieu. Dat onderzoek concludeert dat met een verbeterd berekeningsmodel nu veel beter kan worden ingeschat of er een risico is bij het dieet van de kwetsbare groep jonge kinderen.

”Als dat risico niet is uit te sluiten, wat voor een beperkt aantal normen zo zal zijn, dan wordt in Europees verband de wettelijke norm verlaagd”, schrijft VWS.

Het gaat dan om de gezondheidsnorm, maar een afgeleide daarvan is de MRL-norm waarmee tuinders werken. Onduidelijk is voor hoeveel en welke middelen de norm aangescherpt moet worden. Het ministerie kon daarop donderdag en vrijdag geen toelichting geven. Natuur en Milieu verwacht ook een aanscherping op basis van deze brief, zo laat de organisatie desgevraagd weten.

Bij de risicobeoordeling houdt de Europese Unie rekening met het consumptiepatroon in verschillende lidstaten. De maximale blootstelling is in het land met de hoogste consumptie. Dat wordt tot Europese norm verheven. ”De Nederlandse situatie is dus lang niet altijd bepalend voor de Europese norm”, schrijft VWS.

VWS stelt verder dat Efsa onderzoek doet naar cocktaileffecten van gewasbeschermingsmiddelen. Ook deze effecten worden in de nieuwe residunormen opgenomen. Nederlandse wetenschappers spelen hierin een grote rol, stelt VWS.

Of registreer je om te kunnen reageren.