Home

Nieuws 232 x bekeken 1 reactie

VWA: meer residuvondsten supermarkten

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vond in de afgelopen twee jaar meer groente en fruit in supermarkten met residugehaltes boven de wettelijke norm. In 2010 voldeed 2,6 procent niet aan de wettelijke norm.

Dat was in de voorliggende periode nog 1,7 procent van de gecontroleerde groente- en fruitproducten. De VWA stelt echter dat op basis van dit onderzoek (2.400 controles) geen conclusies over prestaties van supermarkten getrokken kunnen worden. Een deel van de verklaring ligt in het gericht zoeken naar risicoproducten.

Nederlands product blijft relatief goed scoren in het onderzoek. Circa 1,2 procent van de producten uit Nederland voldoet niet aan de wettelijke norm (1,3 procent in voorgaand onderzoek).

Uit die cijfers blijkt dat de VWA relatief vaak residu-overschrijdingen aantrof bij Aldi, Attent, Deen en Poiesz. Marktleider Albert Heijn ligt met 2,5 procent net onder de gemiddelde score voor Nederland in 2010.

Goed scoren Lidl, Jan Linders, en Jumbo. Daar vond de VWA geen overschreidingen. Voor Lidl en Albert Heijn betekent het resultaat een verbetering. Alle Nederlandse supermarktketens hebben bovenwettelijke eisen voor residuen in groente en fruit.

Gericht onderzoek naar risicolanden loont, stelt de VWA. Van de monsters uit India voldeed bijvoorbeeld 41 procent nog steeds niet aan de wettelijke norm. Ook producten uit Thailand (25 procent), Kenia (21 procent), de Dominicaanse Republiek (12 procent) en Egypte (17 procent) lieten vaak overtredingen zien.

Gerichte controle op Chinese producten bracht meer overschrijdingen aan het licht voor met name producten zoals broccoli. De VWA zegt in 2011 minder Nederlands product te controleren, maar meer op risico-import te focussen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    jumbo en lidl de schoonste groente en fruit,dus goed en goedkoop gaat toch samen.

Of registreer je om te kunnen reageren.