Home

Nieuws 182 x bekeken

VWA blokkeert vetten na dioxinewaarschuwing

Den Haag - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft bij drie bedrijven een lading cacaobotervetzuur geblokkeerd. De vetten bevatten mogelijk te veel dioxine. De VWA kwam de bedrijven deze week op het spoor na een waarschuwing uit Duitsland. Daar waren de alarmbellen afgegaan omdat het giftige goedje in ingrediënten van veevoer was aangetroffen.

De VWA laat onderzoeken of de vetten aan de norm voldoen, meldde een woordvoerster donderdag. Het gaat om een producent van cacaobotervetzuur, die de vetten eerder ook via tussenhandelaren aan Duitsland leverde en twee afnemers van deze producent. De namen van de bedrijven zijn niet bekend.

In Duitsland zijn de 'besmette' producten met het Nederlandse vet uit de roulatie gehaald. Ze vormden geen gevaar voor de volksgezondheid, omdat de dioxinenorm beperkt werd overschreden.

Duitsland is sinds het dioxineschandaal begin dit jaar, toen de giftige stof werd aangetroffen in eieren, kip en varkensvlees, extra alert op overschrijdingen van de norm. Afgelopen januari viel ook al de naam van een Nederlands bedrijf. Nader onderzoek wees echter uit dat deze firma geen blaam trof.

Of registreer je om te kunnen reageren.