Home

Nieuws

VWA blokkeert partij vetzuur uit voorzorg

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een partij cacaobotervertzuren uit voorzorg geblokkeerd. De blokkade is onderdeel van het onderzoek nadat in Duitsland een verhoogd dioxinegehalte werd aangetroffen in de veevoedergrondstoffen. Het product werd door een Nederlands bedrijf geleverd.

”Uit traceringsonderzoek blijkt dat de leverancier van de cacaobotervetzuren een tussenhandelaar was. Via andere tussenhandel zijn we bij de producent van het product gekomen”, aldus een woordvoerder van de VWA. De producent van de grondstof die als veevoer werd gebruikt is ook een Nederlands bedrijf. De cacaobotervetzuren die nog op het bedrijf aanwezig waren zijn uit voorzorg geblokkeerd.

”We onderzoeken nu of de vetzuren ook elders in het veevoerspoor terecht zijn gekomen. We verwachten hier later deze week meer informatie over te hebben”, aldus de VWA. Het is nog niet bekend of het product ook in Nederland veevoer is verwerkt en of het vet ook bestemd was voor de veevoerproductie. Bij de grootschalige dioxineproblemen eerder dit jaar was technisch vet, dat niet bestemd is voor veevoer, toch verwerkt tot veevoer.

De woordvoerder van de VWA benadrukt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, omdat het gehalte dioxine niet in grote mate boven de norm was.

Of registreer je om te kunnen reageren.