Home

Nieuws

VS verliest opnieuw WTO-zaak tegen Brazilië

Genève - De VS heft onterecht extra importheffingen op ingevroren sinaasappelsap uit Brazilië. Dat heeft een geschillencommissie van wereldhandelsorganisatie WTO besloten.

De VS importeerde de afgelopen jaren jaarlijks voor 2 miljard dollar (1,4 miljard euro) aan sinaasappelsap uit Brazilië.

Brazilië geldt als de grootste exporteur van ingevroren sinaasappelsap ter wereld. Het meeste wordt geëxporteerd naar de EU en circa een vijfde wordt uitgevoerd naar de VS. Brazilië startte in 2008 een klachtenprocedure tegen de VS.

De VS stelt dat de extra heffing gerechtvaardigd is omdat Brazilië zich schuldig heeft gemaakt aan dumping van ingevroren sinaasappelsap. Dumping betekent dat een product op de markt wordt afgezet onder de eigen kostprijs.

De VS had echter niet op correcte wijze de kostprijs becijferd, aldus de WTO, en had dus geen recht extra heffingen op te leggen. De Braziliaanse regering vraagt de VS per direct de heffingen op te heffen en handelsafspraken tussen de landen voortaan na te leven.

Vorig jaar verloor de VS ook een geruchtmakende zaak binnen de WTO tegen Brazilië. Volgens de WTO had de VS onterecht eigen katoenboeren gesteund ten koste van Braziliaanse katoenboeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.