Home

Nieuws 230 x bekeken

Tuinbouw schrikt van hoge kosten topteam

Zoetermeer – De tuinbouw vreest voor te hoge uitgaven aan het Tuinbouw Topteam. Bij de bestuursvergadering van het Productschap Tuinbouw (PT) ontstond dinsdag discussie over een aanvraag van bijna 225.000 euro voor een actie-agenda voor de komende tien jaar.

Met dat geld gaat een consultancybureau de wensen en knelpunten van de tuinbouw in kaart brengt namens dat nieuwe Tuinbouw Topteam. Dat poogt onder leiding van FloraHolland-topman Timo Huges extra overheidssteun voor de tuinbouw binnen te halen.

De tuinbouw is immers benoemd als een van de negen topgebieden, maar dan moet die voor medio juli een actie-agenda opstellen. Het Topteam Tuinbouw gaat dat werk dus uitbesteden. Het ministerie van ELI geeft daarvoor wel een bijdrage van 50.000 euro.

De aanvraag werd zeer ongebruikelijk op het laatste moment direct bij het PT-bestuur ingediend en passeerde de sectorcommissies. Ook die procedure kwam het topteam op weerstand te staan van vooral telers.

Tiny Aerts, voorzitter van de vakgroep glastuinbouw van ZLTO, denkt niet dat telers dit zullen begrijpen. Ook is het gevaarlijk in de PT-draagvlakpeiling onder telers, stelde hij. ”Ik kan dit niet vertalen naar telers. We zijn ermee overvallen in het weekend. Toen was de aanvraag nog 2 ton. Nu is die alweer verhoogd.” Ook de handel noemt de gevraagde uitgave te hoog, maar wil wel verder met het plan.

LTO Noord Glaskracht denkt wel dat zo’n uitgave nodig is. Ook is er haast geboden, stelde directeur Dick Hylkema. ”De sector moet die kans pakken. We zijn geen sector met grote concerns, kennis moeten we dus extern inhuren. Dergelijke bureau hebben dit soort tarieven.”

Het steekt Hylkema dat andere partijen het werk onderschatten van het topteam en ingehuurd bureau. Dat bureau gaat bestaande rapporten en onderzoeken vertalen in een actie-agenda. ”Je kunt niet zeggen dat dit bureau alleen een nietje door de rapporten slaat. Er is meer dan 100 meter papier, waar zij een goed rapport van maken.”

Het bestuur besloot in te stemmen met de aanvraag, maar opnieuw in onderhandeling te gaan met het consultantsbureau om de kosten te verlagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.