Home

Nieuws

Tsunami vernietigt Japanse zelfvoorziening in rijstbehoefte

Tokio – Japan kan door de tsunami vermoedelijk lange tijd niet voldoende rijst telen om de eigen bevolking te voeden. Dat blijkt uit cijfers van het Japanse ministerie van landbouw. De door zout water en mogelijk straks door straling getroffen Noordoostelijke regio is verantwoordelijk voor meer dan 20 procent van de totale productie.

In 2010 was in de Tohoku-regio 419.000 hectare in gebruik. Dat is 26 procent van het totaal. De opbrengsten liggen in Tohoku door relatief lagere temperaturen dan elders in Japan gemiddeld lager. De Kanto Tosan-regio ten Zuiden van Tohoku is licht getroffen en was in 2010 goed voor 302.000 hectares en circa 20 procent van de productie.

Japan importeert normaliter jaarlijks 700.000 ton rijst vanwege WTO-afspraken. Het land exporteert evenveel rijst en dan met name rijst van hoge kwaliteit. De verwachting is dat met name Thailand en de Filipijnen de Japanse tekorten kunnen aanvullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.